__________________________________

__________________________________

Kinnekulle Cyclassic

CykelPosted by Edvin Wilson Sat, April 22, 2017 19:57:41
Årets första Swecup startade och gick i mål i ett soligt men förbaskat blåsigt Götene. Perfekta förhållanden med andra ord, om än lite kallt. Dagen till ära gjorde jag debut för ett fem man starkt Team Västergötland. Lite spridd nivå men alltid kul med ett lag och att ha tillgång till servicebil och lagning. Snygga kläder hade vi också!
Jag och Svensson solar i den uteblivna vårvärmen innan start

Banan var trots namnet platt eftersom vi av någon anledning körde runt Kinnekulle och aldrig över. Men vinden tog denna dag ut sin rätt så det gick an ändå. Tre man fick tidigt en lucka till ett fält som naturligt nog blev passivt och långsamt när det bjöds på två och en halv mil motvind i svagt motlut. I medvinden första gången ner mot Götene blev det lite fart på klungan och man började tro att nu kanske det blir cykeltävling. Trots attacker från olika håll och kanter var det samlat in i kantvinden för andra gången. Själv tyckte jag att det vore kul om vi trampade på lite när vi ändå hade bemödat oss med att resa till Skaraslätten och nålat på nummerlappar. Dessvärre var det få som i det skedet delade den synen och det blev åter ett långsamt rullande i motvinden med hela fältet under varv två. De tre i täten hade då ett betryggande avstånd och för att börja sätta färg på tävlingen så körde jag på lite i banans enda backe under varv två. Det genererade i att vi blev en grupp på 10-15 vilket i det skedet var alldeles lagom. Kul var då att se att det fanns en hel del som ändå ville tävla och förvalta positionen de hamnat i. Sen fanns de andra som väntade på bättre tider och det innebar att när vi nådde Götene för andra gången var vi en relativt stor klunga som gav oss ut på gamla E20 för sista gången.
Jag har för dåligt tålamod för att köra för långsamt på tävling så när vi gick in i det bästa kantvindspartiet för sista gången tänkte jag att om man ska få något gjort får man göra det själv. Så jag trampade så fort jag kunde en stund och då visade det sig att endast en man, Erik Sandersson från TreBerg, ville lämna den trygga tillvaron i klungan. Vi två trotsade motvinden och körde in de kvarvarande två min till täten och distanserade även klungan med lika mycket.
En bit innan Hällekis när alla tog sina förningar och insåg att det här håller in om man bara kör, så börjar helt plötsligt Erik Sandersson stå över. Jag frågar varför och får ett ofantligt roligt svar; "Jag får så ont i benen när jag tar i". Jag hade svårt att hålla mig för skratt. Det har aldrig riktigt kommit som en chock för mig i alla fall att det känns så. Dagens ungdom har det för lätt.
Hur som haver så kände jag mig ganska bra och när vi gick in i backen för sista gången provade jag en fartökning. Men tjock och fet som man har blivit så biter det inte så bra uppför. Alla kvar på hjul och jag tänkte på det Erik sa, det gör ju trots allt lite ont i benen när man tar i. Så jag lät de andra ta varsin förning och sen gasade jag på på platten. Det är trots allt där det går bäst. Vips var det jag och Sandersson kvar och vi trampade på ner mot Götene. Jag försökte med några attacker men med pissedrag och acceleration som en segelbåt ställer man inte av någon. Jag beslutade mig för att köra först genom den knixiga avslutningen på Götenes gator och drog igång från spets. Erik gjorde precis vad han behövde, passerade mitt framhjul en meter från mållinjen och vann. Det var ju nedrans skit men så går det när man är för dålig. Likt förra gången är det bara att konstatera att man behöver bli lite bättre.
Lite besviken var man trots allt. Får trösta mig med att man fick skaka hand med en kändis på pallen.

Jag kan förstå att många tycker att jag är helt korkad i mitt sätt att köra. Att jag slösar med krafterna. Cykel handlar inte om att vara bäst. Det handlar inte om att vara smartast heller. Det handlar om att komma först över mållinjen. Alla gör ju det som de tror ger dem bäst resultat. Dagens vinnare tycker jag är Viktor Rundh från Hymer som blir trea. Snyggt kört och välförtjänt pallplats. Vad det gäller mig själv så kunde jag på sätt och vis tagit det betydligt lugnare under många stunder. Det är jag väl medveten om. Men min ambition med säsongen är inte Kinnekulle Cyclassic och därför har jag inte råd att slösa bort såna här tillfällen till kvalitetskörning. Dessutom har Jesper Dahlström en gång sagt att jag är en principens man. Och av princip så kör jag hellre för mycket än ångrar mig för att jag fegade.

Tack organisationen för en väl genomförd tävling.

https://flow.polar.com/training/relive/1314416036